Ani speciální vysavače neochrání před alergeny
Lidem trpícím alergiemi na roztoče se často doporučuje pravidelně vysávat. Panuje totiž přesvědčení, že tato forma úklidu sníží koncentraci alergenů roztočů v kobercích. To sice může pomoci, ale pouze za předpokladu, že nevysává přímo alergik. Ukazuje se totiž, že při luxování se v okolí vysavače koncentrace alergenů naopak zvyšuje.
Broskev, ovoce opředené bájemi a pověstmi
V Číně je broskev symbolem dlouhého života. Byla údajně pokrmem nesmrtelných. Z pecek broskví se tam vyřezávaly zámečky a děti je nosily na krku, aby je chránily před smrtí. V Japonsku se podle legend zrodil z obrovské broskve plující po proudu řeky Momotaro odvážný bojovník se zlem.
Alergie na jablka, broskve, celer
Nemusí to být arašídy, co člověka zabije. Stačí obyčejné jablko. Po celém světě se objevují alergie na docela běžné ovoce či zeleninu. Zajímavé je, že jsou různé podle zemí a jejich polohy na naší planetě.
Nenechte se zlákat potravinovými doplňky
Kromě napodobenin léků se zcela oficiálně a legálně na pultech lékáren, některých specializovaných obchodů nebo přes internet prodává celá řada produktů, jež jsou obvykle malým písmem označeny jako „doplňky stravy“ a mnoho lidí je tedy chybně považuje za léky.
Musí dítě vždycky růst souměrně?
Jak je velmi dobře známo, děti nerostou stále stejně rychle, ale mají období rychlejšího a pomalejšího růstu. Někdy se u nich růst dokonce na chvíli i zastaví. Může se ale stát, že někdy roste dítě nesouměrně?
Aspirin může ochránit před rakovinou
Dlouho známý a finančně nenáročný lék aspirin (acylpyrin) si na konto svých dobrodiní připsal další bod. Pacienti s rakovinou tlustého střeva, kteří aspirin dlouhodobě a pravidelně užívají, mohou snížit riziko úmrtí na toto onemocnění až o 30 %.
Kouření: situace s cigaretou
Asi nejzásadnějším problémem kuřáka je tzv. psychická závislost. Lidé si kouření cigaret povýšili na rituál. V principu nejde o cigaretu jako takovou, ale o uvolnění se, relaxaci. Cigareta ke kávě, cigareta po jídle, cigareta při čekání, při rozhovoru, při pití alkoholu. Tyto rituály se pak donekonečna opakují, až se nakonec stanou těžko postradatelnými.
Alergie na zvířata
Alergie na zvířata patří k nejčastějším. Ve vyspělých zemích stále přibývá rodin, které chovají nějakého domácího mazlíčka v bytě. V České republice vlastní nějaké domácí zvíře téměř polovina domácností bez ohledu na to, zda v rodině je, či není alergik. Pojďme se seznámit se zvířaty, která způsobují alergii nejčastěji.
Psychosomatika: nemocné tělo... často je nemocná i duše
Již staří Číňané říkali, že největší chybou je při léčení oddělovat tělo a mysl. Obojí je součástí jednoho celku a obojí se navzájem ovlivňuje. Nikoho proto nepřekvapí, že existuje celá řada onemocnění, která jsou ovlivňována (a z části i způsobena) i tím, „co se děje v naší hlavě“ – tedy tím, jak se cítíme, jak přemýšlíme a jak jednáme.
Svěží a fit – od rána!
Každý se už určitě ráno probral se "špatně uleženým krkem". Někdo zkouší krční svalstvo promasírovat, jiný se kroutí jako žížala, aby krk rozhýbal. Další sáhne po lécích. Lze však těmto problémům předejít?
Štíhlostí proti prasečí chřipce
Obezita je příčinou mnoha zdravotních obtíží. Podle výzkumu provedeného v USA navíc zvyšuje pravděpodobnost úmrtí na prasečí chřipku.
Rýže jako lék budoucnosti proti alergii?
Představte si, že možná existuje způsob, jak by se dalo sezónním alergiím předejít. Stačilo by jen po dobu několika měsíců pravidelně konzumovat speciální druh rýže.
Lesk a bída biopotravin
Odmítáte zatěžovat své tělo pesticidy z jídla? Toužíte po "pravých přírodních" potravinách? Chcete dopřát tělu živiny, a tak jdete koupit drahé, ale hlavně "bio". Jsou opravdu lepší?
Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku
Jak ukázala nová studie japonských vědců, pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku u žen. Studie byla publikována začátkem června 2009 v odborném časopise Gut.
Potravinová alergie
Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému, kdy vyvolávajícím alergenem je některá složka potravy, případně přídavná potravinářská látka, konzervant nebo barvivo. Přitom je třeba rozlišovat potravinovou alergii a nesnášenlivost potraviny. Mohou se projevovat stejně a může je vyvolávat i stejná potravina.